Το χωριό Σγουροκεφάλι βρίσκεται σε απόσταση 18 χλμ από την πόλη, το λιμάνι και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Απέχει 10 χλμ. από την κοντινότερη παραλία (παραλία Αμνισού).
Στο χωριό υπάρχουν δυο μικρά παντοπωλεία και 3 καφενεία. Επίσης υπάρχει φούρνος και κρεοπωλεία. Σε απόσταση 1χλμ, στο χωριό Επισκοπή, λειτουργούν δυο super market, βενζινάδικο, καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία, δυο ταβέρνες (με delivery), σουβλατζίδικο, ζαχαροπλαστεία, φούρνος, φαρμακείο, αγροτικό ιατρείο.
Το Σγουροκεφάλι βρίσκεται σε θέση που επιτρέπει στον επισκέπτη εύκολη πρόσβαση σε γνωστούς προορισμούς του νομού, όπως αρχαιολογικούς χώρους (σπήλαιο Ειλειθυίας, Κνωσός, Αμνισός, Αρχάνες -Βαθύπετρο), μουσεία (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών, Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη κ. ά) και μοναστήρια (Μονή Αγκαράθου, Μονή Παναγίας, Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου). 
Το χωριό οφείλει το όνομά του στη γεωφυσική διαμόρφωση του εδάφους όπου είναι χτισμένο, πάνω σε λόφο με υπέροχη θέα, σε υψόμετρο 330μ.
Σε απόσταση 1300 μ., δυτικά του οικισμού, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει στο μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Καρτερού, που οφείλει το όνομά του στον ποταμό Καρτερό που κυλάει κατά μήκος της κοίτης του φαραγγιού, σε μήκος 22 χλμ. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000. Το φαράγγι προσφέρεται για φυσιολατρικούς περιπάτους και διαδρομές μέσα στην υπέροχη φύση.  Είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για περιπάτους, με χώρους αναψυχής, ξύλινα κιγκλιδώματα και σήμανση, ώστε η προσπέλασή του  γίνεται εύκολα και με ασφάλεια. Επίσης έχουν  εντοπιστεί  θέσεις ιστορικής και πολιτισμικής αξίας, όπως  η αρχαία Έλτυνα, ο μινωικός οικισμός Μυρτιάς και το μινωικό νεκροταφείο Αστράκων. Το φαράγγι αποτελεί  θύλακα δραστηριοτήτων (πεζοπορίά, ποδηλασία, κ.α.), συνδυάζοντας τη διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου.

Απόσταση από χρήσιμα μέρη km
Αεροδρόμιο18
Λιμάνι20
Παραλία10
Ταβέρνα1
Mini Market0.07
Νοσοκομείο (Βενιζέλειο)15
Απόσταση από άλλες περιοχές km
Επισκοπή1
Κέντρο Ηρακλείου20
Ρέθυμνο98
Αγία Γαλήνη85
Αγιος Νικόλαος71
Χερσόνησσος23
Μάλλια32

Απολαύστε όμορφες διαδρομές με τα ποδήλατα που προσφέρει δωρεάν η βίλλα Αγριελιά.

all year open

Τηλ. (30) 28970 41670
Κιν. (30) 6946 521824
Κιν. (30) 6946 795301
Fax (30) 2815 009796
Find us in Agrielia in Facebook