Η Μονή Αγκαράθου απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τη Βίλλα Αγριελιά


H Μονή Αγκαράθου είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Ο ναός είναι δίκλιτος. Το άλλο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μηνά.

 

Το όνομα Αγκάραθος είναι προελληνικό και προέρχεται από το φυτό «αγκαραθιά», ένα είδος θάμνου. Η Μονή πήρε την ονομασία αυτή γιατί κατά την παράδοση η αρχαιότατη εικόνα της Παναγίας, που σήμερα βρίσκεται στα Κύθηρα, βρέθηκε κάτω από μια αγκαραθιά, στο μέρος όπου αργότερα οικοδομήθηκε η εκκλησία.

 

Ο ναός ανεγέρθηκε εκ βάθρων στη θέση παλαιότερου ναού και εγκαινιάστηκε το 1894. Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε η Μονή. Είναι από τις αρχαιότερες στην Κρήτη. Αναφέρεται σε χειρόγραφο του 1532 στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας. Στη βόρεια πύλη της μονής υπάρχει η χρονολογία 1585 και στη νότια το 1583, ενώ κοντά στη σημερινή είσοδο αναγράφεται σε σαρκοφάγο το έτος 1554. Στα δεξιά της εισόδου βρίσκεται θολωτή αποθήκη με επιγραφή που γράφει ότι το παρόν είναι έργο του Μαξίμου Λουκάρεως (αδερφού του Κύριλλου Λούκαρη).

 

Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας το μοναστήρι αποτέλεσε φυτώριο παιδείας. Ηγούμενοι στη μονή διετέλεσαν πολλοί, που αργότερα κατέλαβαν πατριαρχικούς θρόνους. Τα κειμήλια, μεταξύ των οποίων και η αρχαιότατη εικόνα της Παναγίας της Ορφανής και τα έγγραφα της Μονής μεταφέρθηκαν στα Κύθηρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναστήρι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και κατά τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων.

 

Το 1646 καταρτίστηκε σώμα Κρητικών από τον τότε ηγούμενο Αθανάσιο Χριστόφορο και πολέμησε κατά των Τούρκων. Κατά την Τουρκοκρατία ο πρώτος Μητροπολίτης Κρήτης, Νεόφυτος Πατελάρος, έδρευε στην Αγκάραθο και κατόρθωσε να ανασταλεί η διαταγή για την καταστροφή του μοναστηριού, χάρη στις φιλικές σχέσεις του με τον Πασά Αχμέτ Κιοπρουλί.

Απολαύστε όμορφες διαδρομές με τα ποδήλατα που προσφέρει δωρεάν η βίλλα Αγριελιά.

all year open

Τηλ. (30) 28970 41670
Κιν. (30) 6946 521824
Κιν. (30) 6946 795301
Fax (30) 2815 009796
Find us in Agrielia in Facebook